Saturday, November 1, 2008

Választási Halloween

A Comfort Suites egyike a lepukkant szállodáknak a chicagói O’Hare reptér közelében. Az egésznapos repülőzés megfárasztja az embert, de már a belépéskor érezni, hogy bármelyik David Lynch-filmben elférnénk: Halloween-jelmezbál van az étteremben, fekete kisfiú porcelánfehér öltönyben és betétes cipőben, egy szétfolyt testű, nagyjából 160 kilós középharmincas fehér asszonyka babydollban, harisnyakötőben, fején antennákkal, módosult tudatállapotban vonul keresztül a szálloda előcsarnokán, arcán szétfolyt a szemfesték.

Három fiatalember, az egyik az amerikai börtönökben szokásos narancssárga bentlakóruhában, a másik szakácsjelmezben, a harmadik talpig plüssben: lengyelül beszélgetnek. Jerzy the Plumber (bentfenteskedő vicc. A ká-európai 2004-es EU-csatlakozás után Franciaországban óvtak az elszaporodó lengyel vízvezetékszerelőktől. Chicagónak egy időben állítólag több volt a lengyel lakosa, mint Varsónak, a Polonia – külföldi lengyelség - legnagyobb központja volt. John McCain „átlagamerikaija“ viszont egy Samuel J. Wurzelbacher nevű vízvezetékszerelő volt volt, Joe the Plumber, aki a kékgallérosok álmait és vágyait testesíti meg.)

Szóval Halloween-bál, feketékkel, lengyelekkel. Sorok írója 1992-ben Little Rock, Arkansasban követte Bill Clinton első megválasztását. Azt is megelőzte egy Halloween, mert az amerikai elnökválasztások mindig november első keddjén vannak. New yorki Halloween-parádé volt, a Houston és a Broadway sarka. Idősebb George Bush hasonmás jött televíziókeretben tartotta a fejét, ordibált, hogy „four more years“ (még négy év). A tömeg ördibált neki vissza: „three more days“ (még három nap). A mostani chicagói Halloween-bálon nem politizálnak, de felérve a szobába a televízión a Fox (konzervatív) az első csatorna, mely politikával foglalkozik ezen az órán. Sarah Palin republikánus alelnök-jelölt és kedves családja úszik a tökpitében a kampány-limóban, látjuk McCaint is, Obama Springfield, Missouri-ben szónokol.

Three more days.

No comments: