Thursday, November 6, 2008

Massachussetts Liberal

A massachussettsi liberális szóösszetétel politikai tautológia a javából. Massachussetts úgy liberális, ahogy a nap ide-oda jár az égen, ahogy a víz oltja a szomjat, ahogy a vektoralgebra egzakt tudomány, ahogy a nyár meleg, a tél hideg, ahogy kétszer kettő néha öt. (Utóbbi megjegyzés a volt kormányzóra, Mitt Romney-ra vonatkozik, aki Utah-i mormon létére győzni tudott a Kennedyek államában, sőt republikánus elnökjelöltként is ringbe dobta a kalapját, de erről már csitt, hisz' megírtuk régen.

Meg aztán közismert liberális talajokon is történhetnek balesetek, California most kedden, az elnökválasztással együtt tartott szavazáson nem állt ki a homoszexuális házasság mellett, valami marijuana-ügyi szigorítás is volt, Massachussettsben pedig megszavazta a köz az agárfuttatás betiltását, minek következtében hamarosan bezárják a raynham-tautoni agárverseny-pályát, nem lehet többet legálisan kutyára fogadni Boston környékén. Olyan ez, mintha a hasonlóan liberális Új-Lipótváros kitiltaná utcáiról a kutyaszart létrehozójával együtt!)

Namost itt van ez a massachussettsieknek jó hír, hogy a 2004-es demokrata elnökjelölt, John Kerry állítólag előkelő helyen áll Obama listáján a külügyminiszteri (Secretary of State) posztra, s mindez csak másodpercekkel (történelemi léptékben másodpercekkel) azután, hogy ötödszörre is síma befutó lett az Egyesült Államok Szenátusába. Kerry titkársága mindenestre tegnap nem fogadott interjúkérelmeket. Szóvivőasszonya, Brigid O’Rourke „bolondosnak“ nevezte a „sajtóspekulációkat“, mindenesetre az Obama-Kerry viszony még a 2004-es demokrata konvencióra megy vissza, ahol Kerry elnökjelölt kérte fel Obamát beszéd tartására, és Obama azzal a beszéddel lett országosan ismert.

A külügyminiszteri posztra még Bill Richardson új-mexikói spanyolajkú kormányzót, illetve, meglepő módon Dick Lugar indianai republikánus (!) szenátort tartják esélyesnek. Massachussetts erejét mutatja, hogy a mostani kormányzó, Deval Patrick (párton belül Obama közeli támogatója) fontos washingtoni posztra is szóbajött, Főállamügyésznek (Attorney General, nagyon fontos, az elnök számára bizalmi poszt, John Kennedy idején Robert Kennedy töltötte be), vagy Legfelsőbb Bírósági (Amerikában alkotmánybírósági szerepkörrel is rendelkezik) bírónak. Patrick tagadja a találgatásokat.

Mindenesetre Massachussettsben – ez Obama alma materének, a Harvardnak a székhelye, meg még egy tucat, a világ legjobb oktatási intézménye közé tartozó egyetem hazája – megélénkült a politika, olyan most itt, Bostonban, mint egy megbolydult hangyabolyban, , készülnek a nagy átalakulás érdekében végrehajtandó helyi ramazurira. Amit még az is tetéz, hogy az állam apafigurája, a legkisebbik, és nem lelőtt koros Kennedy-fiúnál, Tednél (Edward M. Kennedy) a tavasszal agytumort diagnosztizáltak, hosszú távon nem lehet számolni vele az állam politikájában.

Szomorúság után némi lehetséges öröm: a Heti Válasz c. kiadvány, mely mindent a magyari szemüvegen át néz – vö. jelzett hetilap amerikai választás előtti összeállítását -, nyilvánvalóan erotikus örömsikolyokat, majd ezt követően enyhülő nyögdécselést fog hallattni John F. Kerry esetleges külügyminiszteri kinevezésekor, hiszen nevezett USA-politikus budapesti, jelesül Zoltán (leánykori nevén: Beloiannisz) utcai felmenőkkel is rendelkezik. Igaz, az illetőek csehországi zsidók voltak, és csak egy nemzedéknyi időt töltöttek a mai Rogánlandben, dehát a Monarchia is kicsit olyan volt, mint remélhetőleg az EU lesz nemsoká: csak a bejegyzett lakcím számított.

No comments: