Thursday, November 6, 2008

Obama listája

Olvasom a Boston Globe-ot, ők már összeállították a megválasztott új elnök to-do list-jét, mivel kell foglalkoznia, sürgősségi sorendben. A külpolitikában a16 hónapos belüli teljes kivonulás volt a kampányígéret. Ez leginkább az iraki törvényhozókkal való alkudozás lesz, akik egyébként már nyárra szeretnék, hogy az amerikai csapatok hagyják el a városokat. Afganisztánba Obama 7000 friss katonát ígért a már jelenlévő 31 000 mellé, de a Pentegon szakértői és illetékesei 15-20 000 katonát látnak szükségesnek. A diplomáciában konfliktusos viszony Obama öröksége Irán, Észak-Korea, Oroszország, Kína, a Közel-Kelet, Afganisztán és Pakisztán vonatkozásában.

Mink, magyarok az orosz puttonyba férnénk bele, ha egyáltalán telepítettek volna hozzánk amerikai eszközt, mint lengyel és cseh barátainkhoz, de még azt se, úgyhogy a mi magyari politikuskáink folytathatják a sámlin ülő megalázkodó vigyorgást fölfelé, Putyin bácsi irányába, úgyhogy még ez sincs. Obama a korábbi mondás szerint tárgyalna perzsa, szír és észak-koreai vezetőkkel is, mert a tárgyalást a csapás elé helyezi, mint eszközt.

Terrorizmus-ügyben felülvizsgálja a 911 utáni megfigyelési, letartóztatási és vallatási gyakorlatot és bezárja a Kandahar-Guantanamo Express végállomását a meseszép kubai öbölben, és az ott tárolt iszlám terroristákat amerikai börtönökbe vitetné, büntető- és polgári bíróság elé kell állítaná. Ugyancsak felülvizsgálná azt a szabályrendszert, mely szerint az FBI nemzetbiztonsági ügyben vádemelés nélkül vizsgálhat amerikaiakat származási vagy vallási alapon megfogalmazott gyanú alapján.

Otthon a bűnüldözést tenné hatákonyabbá 50 000 új rendőr alkalmazásával szövetségi szinten. A poralakú – bizonyos körökben dizájnerdrognak tartott – kokainra irányuló figyelmet átirányítaná a kristályosított koksz, népszerű nevén a crack felé. A gazdaságban kezelnie kell a pénzügyi válságot, a 700 milliárd dolláros mentőcsomagot, gazdaságélénkítési törvényt kell kezdeményeznie, és olyan szabályzórendszert, amely a fentartható növekedés mellett kötelezi el magát. Energiapolitikában drámai fordulatot ígért az alternatív energiaforrások felé, az ethanol, szél- és napenerergiai technológiák irányába, környezettudatosabbá tenné Amerikát és 10%-kal visszamesné a benzin széntartalmát 2020-ig. Az oktatásban a diákhitelt forszírozza, egészségügyben a kisjövedelműek biztosításhoz jutását segítené. Bevándorlásügyben a már bentlévő mintegy 12 millió illegálist adófizetővé tenné, szürke zónájukat kifehérítené és belátható időn belül állampolgárrá tenné őket.

Látjuk, van dolga a megválasztott elnöknek, nem is kevés. Ennek megfelelően már a választást követő első nap sem tétlenkedett, kabinetfőnöknek belső emberét, Rahm Emanuel illlinoisi kongresszusi képviselőt tette meg, míg az átmenetet irányító stáb vezetésével régi ismerőst, a Clinton-Fehér Ház egykori kabinetfőnökét, John Podestát bízta meg. Ebből úgy tűnik, igaz, hogy Obama politikája széles pártonbelüli koalíción fog nyugodni, az új embereket régiekkel balanszírozza, sőt a „no more red states, no more blue states“ politikája párthatáron átívelő eseti koalíciókat is sejtet.

No comments: