Monday, November 3, 2008

Feel the Rust Belt

A Rozsdaőv itt ér véget Chicagóban és az óceánnál kezdődik. Bazi nagy BAZ-megye, a nagy munkaadókat US Steelnek, meg General Motorsnak, meg Fordnak hívják, a nagyipari modernitás mesevilága, rég tönkrement, beolvasztották, kibányászászták, vége van, mint a botnak.



Gary, Indiana, meg Detroit és Flint Michiganben, Cleveland és Akron Ohióban, Pittsburgh Pennsylvaniában. Innen mentek a Szarvasvadász c. film szereplói hadifogolynak és orosz rulettet játszani Vietnamba, sokszor kelet-európai származásuak, a futószalag mellett, és szerelőcsarnokokban élték (élik, még mindig) életüket. Az évtizedek során egyre több déli fekete keveredett köreikbe.



Kékgalléros munkásosztály, Reagen-demokraták, ami azt jelenti, hogy demokrata szavazók, de szociálisan konzervatívok, abortuszellenesek, a nemzeti nagylét („b+, hamár mindkét lábamat ellőték a sárgák Quang Tri mellett, akkor legalább basszunk oda Iránnak, vagy Iraknak, vagy minek is hívják ezeket ott lent!“) megszállottjai, nem bírják az ún. elitet, a keleti meg a nyugati part nagyokosait. Símán szavaznak republikánust, ha.

A Bushwhacka-bloggerek a Chicagótól nem túl távoli Gary, Indiánába látogattak ma, ahol a városi művelődési ház, so to say, felzetén még a Jackson Five látogatását jelzik, semmi szégyenkeznivaló Sztálinváros miatt, ez sem különb, sőt, az egész városban egy fehéret látni, az is a helyi zaciba jött begyújteni. Bedeszkázott ablakú házak, fogadjunk, hogy volt driveby-lövöldözés két napja, ezt a közönséget is meg kell szólítani. Indiana, Ohio, Michigan, Pennsylvania kulcskérdés lesz a választáson – a kékgalléros six-packes, whiskeyző melósokat is meg kell fogni, és máig nagy kérdés, kinek sikerül.

Vagesz, Gary, Indiana

No comments: