Friday, November 7, 2008

A Harvardos szál

Az emberi természet márcsak ilyen, mindenki, minden csoport egy nagy, általános, globális változásban a rá vonatkozót, a különöst, a partikulárist keresi. Nincs ez másként Bostonban sem, két napja itt most mindenki arról beszél, hogy az Obama-adminisztráció mennyire fog a Harvardos agytrösztre épülni.

Az itteni feltételezések szerint durván, annyira, amennyire 1960, a John F. Kennedy-adminisztráció óta soha. Az utolsó demokrata adminisztráció, Clintonék, ugyebár Yale-esek voltak, hirtelen egyetemi társuk, Strobe Talbott neve és karrierje ugrik be, aki - akárcsak ők - szintén volt Rhodes-ösztöndíjas (egy másik nagy röptető), és a külügyi hierarchiában vitte sokra Bill idején. Ám a Yale-eseket nem tartják túl sokra itt Cambridge-ben (Cambridge, Massachussetts, azt a Cambridge-et, amire mi, eurogondolkodók gondolnónk elsóre, azt itt Cambridge, Englandnek hívják, némi fitymálással a szájszálen), szóval a new havenieket (a Yale székhelye Connecticutban) nem taksálják sokkal többre, mint a székesfehérvári Kodolányi főiskola kihelyezett balassagyarmati tagozatán a levelező könyvtár-ruhatár szakot, máramennyiben létezik ilyen egyáltalán. Hiuságok máglyája nagyban és igaziból!

„A jogi kar dékánja lesz az igazságügyminiszter vagy a főállamügyész!“ „Jaj, az a hülye Summers megint pénzügyminiszter lesz!“ – ilyenek. Larry Summers (53) volt Harvard-elnök (jelenlegi Kennedy School-oktató) szóbajön pénzügyminiszterként, ami egyébként már volt egyszer, még a Clinton-érában. Cass Sunstein alkotmányjog professzert lehetséges legfelső bírósági tagként emlegetik, Graham Allison (68) politológus a védelmi apparátusban kaphat helyet, David M. Cutler (42) az egészségügyi hierarchiába kaphat meghívást, Jeff Liebman (40) Obama kulcsfontosságú tanácsadója társadalombiztosítási kérdésekben akárcsak Einer Elhauge (47).

Fel lehetne sorolni még vagy két tucat, a magyar olvasó számára tökéletesen ismeretlen nevet, a lényeg, innen nézve úgy tűnik, Obama mindenképpen visz egy elitista akadémiai vonalat (is) kinevezési politikájában.

No comments: