Wednesday, November 5, 2008

Az elnökválasztás másnapja 1.0

Chicago balzsamos reggelre ébredt, mint az elmúlt napokban mindig, a tavaszias napsütés adja az Egyesült Államok harmadik városának lüktetéséhez az alapot. Arra, hogy tegnap este történelem íródott, csak az újságárusnál sorban álló és a kávézókban napilapjaikba mélyedő emberek emlékeztetnek. A helyi lap, az alapvetően inkább konzervatív irányultságú Chicago Tribune a helyi jelleget hangsúlyozza, Obama az első elnök Abraham Lincoln óta, aki Illinoisból vonult be a Fehér Házba. Nem akármilyen párhuzam, gondoljunk csak bele!

A helyi ünneplés ünneplés maradt, nem torkollott zavargásokba, sőt. Vidám tömeg, önfeledt kiáltozás, nulla százalék futballhuliganizmus – az ilyet méltán nevezhetjük ideális napnak. Obamaék otthonának közelében, Kenwood városrészben hajnalig dal, tánc, kiáltozás, örömünnep. És a helyi híradás szerint ünnepeltek Kenyában, a Harlemben meg a Times Squaren New Yorkban, Washingtonban a Fehér Ház körül, Martin Luther King templománál Atlantában, és még a világ számos pontján.

Két fontos és meggondolkodtató adat: Barack Hussein Obama több szavazatot kapott, mint Lyndon Baines Johnson (1964) óta bármelyik demokrata elnök, és Barack Hussein Obama több fehér szavazatot kapott, mint John Kerry 2004-ben vagy Bill Clinton 1996-ban!

No comments: