Tuesday, November 4, 2008

Novemberi tavasz

Chicago ragyogó napsütésre ébredt a „novemberi tavaszban“ – amihez hasonlóan jelzőzte egy 52 év előtti október 23-án a Magyar Rádió riportere a végülis engedélyezett diákfelvonulást + november 4-e is van, de itt le is állok az 56-os párhuzamokkal -, az összes újság és tévé és rádió persze ezzel van elfoglalva, nem könnyű most hírértékkel kétfejű borjúnak születni, vagy a kutyát megharapó postásnak lenni. Még arktikus sötét van Wasilla, Alaszkában, ahonnan közvetít a tévé, Sara Palin leszavazott, mellette a férje, „Alaska’s first dude“, Todd, aki megnyugtatóan mosolyog.


Az Obama-család is hamar leszavazott itt, Chicagóban, majd napközben, márcsak kabalából is, a közeli Indianába megy a jelölt kosarazni (a fontosabb előválasztások napjain is ezt tette), nem látszik rajta a szomorúság, pedig tegnap 86 évesen meghalt az a nagymamája, aki formatív szerepet játszott neveltetésében, és akihez még kampányfinisben is ellátogatott Hawaii-ra (két napig nem kampányolt személyesen a múlt héten), hogy találkozzon vele utoljára.


Jönnek már be eredmények, a New Hampshire-i Notchville Dix hagyományosan először számol össze, ott 17-10-re Obama győzött, de ez semmiképpen sem reprezentatív, mert az Új-Angliában átlagon felüli népszerűségű libertáriánus (ő az aki el akarja törölni a szövetségi adóhivatalt) Ron Paul is kapott két szavazatot a tízből. Az előrejelzések masszív Obama-vezetést mutatnak, de talán az is egy Amerikából származó mondás, hogy a pudding próbája …, úgyhogy még visszatérünk a mai nap során. Meg éjszaka, meg reggel.

No comments: