Saturday, February 9, 2008

Republikánus iszapbirkózás

A helyzet: kaotikus.

A republikánusok most nem mérkőztek Nebraskáért, ők a sok szempontból hasonló Kansasban versengtek – és Huckabee nyert. Mike Huckabee a CNN stúdiójában elmondta, hogy ő nem matekból, hanem csodákból diplomázott. (Huckabee szakmáját tekintve baptista lelkész.) A Dél Keresztje így továbbra is versenyben marad, legalábbis a folyó hó 19-én esedékes Texasig, ahol – és ezt belemondta a kamerákba – Chuck Norris, a texasi kopó hatalmas munkát végez érdekében nap, mint nap.

A republikánusoknál a legtöbbször a proporcionális rendszer helyett „winner-takes-all“ (győztes mindent visz) szituáció van, máramennyiben a győztesnek megvan a szavazatok legalább fele. Louisianában dolgok jelen állása szerint (itt 21.22 van, csendes-óceáni idő szerint) nincs meg a fele senkinek, Huckabee 44, John McCain, a Kelta Szikla 42 %-on áll, ezzel mindenki bebukta az államot. Washingtonban arányos képviselet van, itt McCain nyert 26%-kal, a szoros emberfogás taktikáját alkalmazva követi Mike Huckabee (24%), meglepetésre a héten kiszállt, de a szavazólapon még szereplő Nagy Mormon Remény, Mitt Romney is kapott 16%-ot.

Hogy Washington állam milyen fasza hely lehet, azt mi sem bizonyítja fényesebben, mint az, hogy az esélytelen libertárius Ron Paul 21%-ot kapott!

Egyébként az Amerikai Virgin-szigeteken is ma volt előválasztás, az eredmény még nem ismert. A Bushwhackaz számára viszont ma lett világos, hogy az amerikai-szamoai caucus kilenc demokrata delegáltjából hatot Hillary Clinton, hármat pedig Barack Obama vitt el. Ami azért is szégyenletes, mert a Las Vegas-ügyben illetékes és több elnökválasztási kampányról (1968, 1972, 1992) eredeti, khm, módon tudósító Gonzo-zsurnalisztát, Dr. Hunter S. Thompsont saját állítása szerint többször is felkérték, tenné át székhelyét Pago-Pagóba, s legyen Amerikai-Szamoa kormányzója. A Doktor ezt nem tette meg, de helyes is, mert ő most biztosan Obamára szavazna (elhunyt: 2005), s bizonyára helyteleníteni, hogy az ő fűszoknyás népe pedig az ellenfelet favorizálta.

Las Vegas, Nevada

No comments: