Friday, February 15, 2008

Mit ér Romney támogatása?

Volt már hasonló címen post, akkor a Kennedyek támogatása volt a kérdés. Noha az nem hozta meg a demokrata oldalon az áttörést Obama számára – sem Massachussetts-t, sem New Yorkot, sem Californiát nem sikerült elhódítania a szuperkedden Clinton szenátorasszonytól -, mégis azzal kecsegtetett Edward Kennedy, Caroline Kennedy (JFK lánya), és Schwarzeneggerné, született Maria Shriver (klán-tag) támogatása, hogy Barack Obama megszerezte a demokrata establishment egy nagyon komoly részének a szimpátiáját és támogatását.

Mitt Romney tegnap Bostonban bejelentette, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy támogathatja John McCain kampányát, és ezennel megkéri delegáltjait (239), hogy a nyáron esedékes pártkonvención szavazataikat a Kelta Hősre adják. Kézzelfoghatóbb ajándék, mint amit a másik oldalon a Kennedeyek adtak Obamának, ugyanakkor talán még meglepőbb. A Kennedy-támogatás a két dinasztia jó viszonya miatt keltett érdeklődést, Clintonék és Kennedyék családilag is látványosan jóban voltak, Ted a maga nem kis súlyát Barack mellé tette, mert indoklása szerint úgy látta, Billel elszaladt a kampányretorikai versenyló (szándékos képzavar). Romney és McCain viszonya egészen a múlt hétig, mikoris a szuperkedd után Romney kiszállt, meglehetősen kemény és haragos volt.

Romney az illegális bevándorlók legalizálásának kísérletével vádolta McCaint, McCain elvtelen ide-oda csapódónak láttatta Romneyt. Romney az északi konzervatív republikánusokat hozta (míg Huckabee a délieket), vele szemben McCain a moderált, liberális republikánusok jelöltje, akinek bizonygatnia kell a Cato Intézet, az American Enterprise Institute és Karl Rove (George W. Bush szellemi atyja) befolyásoltjai előtt, hogy republikánusságteljesítményben ő is ott van az élbolyban, és megérdemli a párt egészének támogatását.

McCain már nem jár messze attól, hoggy megszerezze a 1191 delegátust, amire a nominációhoz szüksége van, és Romney 239 emberével most jócskán előrébb lépett. Ha Romney Huckabee-t támogatta volna, persze az sem jelentett volna komoly lehetőséget a matematika helyett a csodákban hívő Hucknak, de ideológiailag jobban indokolható döntés lett volna. Romney mostani lépése is azt jelzi, hogy a republikánus establishment kénytelen-kelletlen, de elfogadta McCain elnökjelöltségét, pedig bő egy hete, mikor Bush elnök a republikánus jelölt támogatására szólított fel a Konzervatív Kongresszuson, akkor még John McCain nevét sem volt hajlandó kiejteni a száján.

No comments: