Saturday, February 9, 2008

Obama: Jackpot!

A demokrata oldalon egyfajta döntetlent hozó Szuperkedd után szombaton újabb három államban tartottak előválasztást. Ezeket Barack Obama hiánytalanul begyűjtötte, ezzel is igazolva azon elemzői véleményeket, hogy a korábbi döntetlen végülis neki kedvez.

A demokraták három állama Louisiana, Nebraska és Washington állam volt, szombatra, s ha keresnek sem találtak volna három ennyire különböző politikai kultúrájú államot az Államokban. Nebraska a Középnyugat oszlopa, az „American Heartland“ szívének közepe, prériállam, a lakosság tehenészettel múlatja a csermelyléptű időt, szombatonként countryzenére line dance-elő (társas cowboy-tánc) fiatalok Bud Light típusú sörökkel szórakoznak, régebben autósmoziba is jártak, és mindmáig az ifjúság pszichoszexuális fejlődésében roppant fontos szerepet játszik a pickup-truck (kisteherautó) hátsó ülése.

Louisiana ehhez képest általános szegénységében is multikulturális hely, déli állam, jelentős fekete lakossággal, francia gyökerekkel, cajun (a Mississippi-deltában élő francia lagúnaparaszt) és városi, kifinomult creole (a francia arisztokrácia maradványai az Államokban) mely leginkább Nouvelle Orleans-ban él. New Orleans amúgy a világ legjobb helye volt, pláne ilyentájt, az ottani karnevál, a Mardi Gras idején, mely az idén kedd éjfélkor ért véget.

Ugyanez a New Orleans azért nem a világ legjobb helye már, mert 2005-ben elmosta a Katarina-hurrikán, és a szövetségi kormány azóta is késedelmeskedik a gátak újjáépítéséhez szükséges központi segély átutalásával. (Vö.: az iraki háború napi fél milliárd dollárba fáj.) Louisiana a központi kormányzattal szkeptikus fekete lakosságánál, akik döntően Obama-szavazók, a részvétel volt a legnagyobb kérdés, és napközben nem is volt túl erős. A Bushwhackaz new orleansi informátora szerint észre sem nagyon lehetett venni a városban a szavazást.

A harmadik állam Washington, az Államok északnyugati csücskében, fekete és latino lakosság niente (spanyol: nincs), ázsia-amerikai viszont annál több van. Az állam nagyvárosa Seattle, mely nemcsak arról híres, hogy egykor a grunge-zenének volt otthona (Nirvana, Pearl Jam, etc), de a technofil világban is számontartják, hiszen Seattle egyik városrésze, Redmond a jelenlegi legtőkeerősebb amerikai vállalat, a Microsoft otthona. Döntően fehér, kisebbségben kínai-koreai-vietnami-japán, döntően magasan képzett, döntően jómódú állam.

Nebraskában caucust tartottak – nem szavazás, hanem az iskolák tornatermeiben az egyik sarokba fáradnak az egyik jelölt regisztrált hívei, a másikba a másik jelölt regisztrált hívei, aztán, ha van bizonytalan regisztrált, az megpróbálják meggyőzni -, és a caucusos forma mintha inkább Obamának kedvezne. Itt láthatóan sikerült átvinnie a „faji kérdésen felülálló elnökjelölt“ imidzsét: az alapvetően fehér államban 68-32%-os arányban verte Clinton szenátorasszonyt.

A prérik dolgos népe tehát a változásügynök mellett tette le a voksát, ami azért is érdekes, mert Nebraska alapvetően „red state“, azaz többségi republikánus állam hagyományosan, de meglepő módon a konzervatív republikánus közönségnek (és, ami fontosabb: a regisztrált függetleneknek is!) elfogadhatóbb egy fiatal fekete sovány férfi („skinny guy with a funny name“ – sovány fiú furcsa névvel -, ahogy Barack Obama fiatalkori magamagát jellemezte egy interjúban), mint az egykori First Lady, akit tulajdonképpen Mefistopheles tizemharmadik inkarnációjának tartanak.

Louisinában kicsiny részvétellel 56-37%-os arányban választották Obamát, a fekete szavazók körében felmérések szerint 80% fölötti volt a támogatottsága, mármint azok között persze, akik nem voodoozni mentek a bayou-ba (a folyódelta mocsaras ágai), vagy zydeco-zenét nyomattak volna a sült osztrigás szendvics mellé. A fehérek szavazatait inkább Clinton vitte, de nem olyan arányban, hogy kompenzálni tudta volna ezzel Obama előnyét. Obama újabb déli államot nyert (Georgia, Alabama és Dél-Karolina után), igaz Hillary Clinton pedig korábban elhozta volt kormányzónéi székhelyét Arkansas-t, valamint a hillbilly-zenéről és hátaslovairól ismert Tennessee-t. A csata tovább folytatódik Délen is, legközelebb a Chesapeake-öböl Szuperkeddjének nevezett eseményen, jövő héten, mikor az északi Maryland, a szövetségi főváros, Washington DC, és a déli Virginia szavaz.

Washington államban már korán erős (65%-os) Obama-előny mutatkozott, végül 68-31% arányban nyert az illinoisi fiú. (A fennmaradó 1% - ez Louisianára is vonatkozik – jelenleg még el nem kötelezett demokrata szavazó, aki elment, csak dönteni nem tudott.) Clintonra a rurálisabb, vidékibb körzetekben szavaztak jobban, de jellemző, hogy az állam számos megyéje közül csak egyet tudott megnyerni.

Ha ez így megy tovább, akkor valószínüleg végképp a történelem szemétdombjára kell dobnunk a Demokrata Párt országos tanácsa elnökének, Howard Dean-nek azt a hülyeségét, hogy szerinte ebben a kiegyenlített helyzetben azonnal le kell ülni, és háttér-megegyezést összehozni Clinton és Obama között, hogy nehogy a belháború, a testvérharc kifárassza a demokrata jelölteket idő előtt, és ne tudjanak novemberben megbirkózni a republikánus ellenféllel. (Obama Richmond, Virginiában mondta győzelmi beszédét, és ahogy most sokkal keményebb volt a Bush-adminisztrációval, és „unokatestvérével“, Dick Cheney alelnökkel kapcsolatban, úgy megint megengedő hangokat pengetett Hillary irnyában. Hillary egyébként ugyanitt, Richmondban tartott gyűlést korábban, jól mutatja mindez, hogy Jefferson egykori otthona és a CIA székhelyének helyet adó állam milyen fontos az amerikai politikai psziché szempontjából. Obama egyébént fontos, policy-elemeket is egyre inkább előhozó beszédet tartott – még visszatérünk rá.)

Las Vegas, Nevada

1 comment:

Unknown said...

Vááááá szétröhögtem magam, go go go bushwackaaz! :)
mrfrizbi