Wednesday, January 30, 2008

A Rudy, meg az ikrek

Rudy Giuliani a new yorki nyugdíjasokra hajtott. Ők Floridában élnek, de Rudy ráfázott a pálmafák alatt.

A kampány nulla végösszegű játszma, valaki nyer, valaki meg veszít. Rudy Giuliani volt new yorki polgármester nagyeszű stratégiát talált ki: a nagy államokban kell jól szerepelni, a többi csak mesüge luftballon-hámozás, minek menni a hideg Iowába vagy a libertárius-hajlamú új-angliai New Hampshire-be? Kampánypénzét Floridában költötte, a kellemes éghajlatú elefánttemetőben, ahová középkorú new yorkiak viszik idős szüleiket meghalni. Plusz kubaiak vannak, a jobbos fajtából, ők már JFK-vel is elegédetlenek voltak, gazdagok és a többi spanyolajkúhoz képest republikánus-hajlamúak. Rudy azt hitte, hajdani (2001. szeptember 11-i és azt követő) tűzoltójelmezben való pompázása, egykori tényleg energikus fellépésének emléke, valamint a pénzügyi szférához való hozzáértésének látszata elegendő lesz, hogy kései starttal élre törjőn a republikánus anyaállamban.

Nem volt elég.

Rudy Giuliani akkorát bukott, mint az ólajtó, ki is kellett szállnia a versenyből, Rudy Giulianiból sohasem lesz az Egyesült Államok elnöke. A floridai republikánus előválasztást símán megnyerte a a veterán John McCain (kedvenc – nem ellenőrzött – történetem a béna hadfiról, egykori pilótáról: pár év tigrisketrec – lásd: Szarvasvadász, 1978, r: Michael Cimino, o: Zsigmond Vilmos – után, mikor az észak-vietnámi propagandagépezet tévékamerák elé rángatta, akkor az Amerika-ellenes nyilatkozat felovasása közben az egyik szemének tikkelésével lemorzézta azt, hogy: „torture“) a mormon nagyiparos Mitt Romney előtt, s csak utánuk jött sokkal Rudy Giuliani. Tipikus „lúzer gém“, miért ilyen későn, miért egy lapra téve, miért nem a szélesebb altalajt megszólítva?!

A demokraták tulajdonképpén nem is tartottak előválasztást Floridában: mivel a helyiek nem a szuperkeddre időzítettek, ezért az „országos szervezőiroda“ nem fogadta el a január 29-i időpontot, 0 számú küldöttet küldenek a nyári elnökjelölt-jelölő pártkonvencióra. Ugyanakkor Florida az Florida, a négy nagy egyike, harmincmilliócska állam (vö: Spanyolország), a helyi demokraták mégiscsak tartottak egy semmire sem kötelező mintha-előválasztást, amit Hillary Clinton 50-33 arányban meg is nyert Barack Obama előtt. (A lemaradó John Edwards másnap ki is szállt a versenyből, lapzártánk idején még nem tudható, hogy támogat-e valakit.)

Clinton és Obama, a két demokrata iker nyiltsisakos küzdelemet folytat keddig – ez lesz a Mega-Giga-Cunami-Szuperkedd!), aztán senki sem tudja, hogy nagyban és igazából hogyan lesz a folytatás.

De azért vagyunk itt, hogy mindezt figyeljük.

1 comment:

Lac said...

Sracok, Floridaban 18 millioan laknak a 2006-os nepszamlalas szerint, Spanyolo-ban meg inkabb 30 millio korul. De ez csak reszletkerdes.