Monday, January 21, 2008

Körkérdésünk, 4. futam

A Bushwhackaz 3 kérésére a videós válaszok után irásban válaszolt Horvath Laszlo:


- Mit jelent Amerikaban/Amerikanak a 2008-as elnokvalasztas?

Az ugynevezett "atlag honpolgarnak" nem nehez buszkenek lenni arra hogy ennyire kivalo jeloltek jottek ossze mind a ket partban - ami annak a konstellacionak koszonheto hogy nincsen a Feher Hazban erdekelt jelolt, Cheney alelnok nem tervezte a jeloleset az elso pillanattol - ez tiszta lapot jelent.

Innentol kezdve nem lesz folytonossag, hanem valtozas lesz, akarki lesz is vegul az elnok. Minden valasztas megujulas, ketevente zajlanak kongresszusi valasztasok, tehat Amerika allandoan kampanyol - viszont a mostani elnokvalasztas azert fontosabb mint a korabbiak mert teljes stilusvaltas lesz. Ezert "keresik a hangjukat" a jeloltek, ezert nincsen vezeto jeloltje egyik partnak sem, ezert ilyen izgalmasak a resz-valasztokat kepviselo caucus- ok, ahol az amerikai demokracia egyik legsajatossabb intezmenyeben a jelenlevok "torzsi" szinten megbeszelik hogy melyik jelolt a jo es miert - miutan tobbszor es szemelyesen sikerult talalkozni a jeloltekkel.

Mellesleg Giuliani itt szamitotta el magat, es a Huckabee itt volt intelligens, ezert nem lehet kihagyni a korai allamokat, mert ez a megmerettetes az amitol "emberkozeli" a demokracia itt, mig "televizios propaganda" a vilag mas, nem ennyire direct, elidegenedettebben valaszto demokraciabiban.

Az elnokvalasztas a legszorakoztatobb es legizgalmasabb emberi drama, egy "reality TV" szappanopera, tragikus hosokkel es felreertesekkel es szenvedellyel. A vegeredmeny csak jo lehet, mert mire a maratoni tortenet vegere erunk, minden erdeklodonek lesz kedvence es masodik kedvence.

Arrol nem is beszelve hogy az uj elnoknek nagyon jo dolga lesz, mert az olajarak addigra magukhoz ternek, a gazdasag kimaszik a penzugyi lassulasbol, es peldaul az europai kontinensnek ennyi Amerika barat kormanya meg sosem volt a tortenelme soran, hiszen Franciaorszag Sarkozyvel, Nemetorszag Merkel-lel es a tradicionalisan specialis Nagy Britannia biztositja az euro-atlanti tengely zokkenomentes mukodeset, a szabad vilag folytatodo dominanciajat. Azsiaval pedig folytatodik a szimbiotikus egyuttmukodes es novekedes, tehat hacsak valami kezelhetetlen botrany ki nem tor Iran, Pakisztan vagy Eszak-Korea kornyeken, az uj elnoknek lesz modja odafigyelni Del-Amerikara, Afrikara is.


- Van-e olyan formai eleme ennek a mostani valasztasnak (mediafelhasznalasban, politikai utemezesben), amely elter a szokvanyosnak mondhatotol?

A "kiraly meztelen" jellemezne talan a legjobban ezt a valasztast: amikor minden szakember es media szakerto teved (New Hampshire) az azt mutatja hogy elszakadtak a valasztoktol - akiknek a fiatalabb generacioja mar nem erzi a szukseget hogy a CNN peldaul "kinyilatkoztassa" hogy melyik jelolt mirol szol - hanem megnezik maguknak a honlapjukat, es elmennek a rendezvenyeikre. Nem az elso eset egyebkent, ambar valahogy nem kerult elo a kommentarokbol az az okorhiba amit negy evvel ezelott kovettek el, amikor a John Kerry-t unnepeltek gyozteskent orakon keresztul a valasztasi nap elejen... Az Internet nemcsak mint informacios es fundraising csatorna
mukodik kivaloan, hanem mint kozossegepito eszkoz is - amit a nyolc evvel ezelotti valasztasok bizonyitottak be eloszor.

Viszont a tomegmedia is valtozik, es nehany focus group beszelgetes nagyon pontos es szorakoztato modon mutatja be az igazi gyozteset ennek a hosszu menetelesnek: az okos, intelligens amerikai valasztot, aki elvarja hogy kiszolgalja az uj, dramaian mas elnoki csapat. Az lesz a vegso gyoztes aki ezzel a valasztoval kerul egy lapra, fuggetlenul attol hogy mit josolnak a tomegmedias "okosok"... ezt lehet kovetni a tomegmediaban.

- Jelen allas szerint mindenkeppen olyan elnoke lesz Amerikanak, amilyen meg nem volt (afroamerikai, no, vietnami veteran, mormon stb). Mit jelenthet ez a vilag egesze szamara?

Az "ilyen meg nem volt" az felszines megkozelites: ezek a kulsodleges jelkepek el fognak tunni ahogy programokra, lenyegi kerdesekre kerul a sor azutan hogy a ket part megvalasztja a jeloltjet (es esetleg egy-ket fuggetlen is elindul, a Ralph Nader mint orokzold anti-elitista aktivista, vagy a Michael Bloomberg mint praktikus demokratabol lett republikanusbol lett fuggetlen "szakpolgarmester".

Az elnok ennek a fiatal, dinamikus, hihetetlen sebesseggel novekedo szuper-orszagnak a szimboluma (a lakossag evi harom-negy millioval, most 303 millio korul jarunk, a Fold GDP-jenek a kabe harminc szazalekat kitevo hazai GDP ennel is gyorsabban no). Stiluskulonbseget jelent majd az uj arc, parttol fuggetlenul. Az ugynevezett "vilag" azert sokfele naciot foglal magaban: az biztos hogy a terroristak vagy muszlim szelsosegesek nem kapnak szabadjegyet az uj garnituratol sem, hiszen az iraki haboru ellenes retorika szinte percek alatt eltunt mar most a mediabol vagy a demokratak
szokincsebol (a kulon miset megero szulesz, a konstitucionista - libertarianus - republikanus - online szupersztar Ron Paul kivetelevel) miutan 70%-kal zuhant az eroszak es nyeresre all a McCain strategia. Az is biztos hogy baratsagosabb lesz Amerika a kulvilag szamara, ahogy "kihalnak" a terroristak es kevesebb lesz az eselye egy hazai tamadasnak.

Na persze azert nem lesz minden teljesen es tokeletesen paradicsomi, lesznek mellesfogasok, tevedesek, friendly fire, es sokan vadoljak majd Amerikat azzal hogy tul gyorsan cselekszik, illetve hogy tul lassan cselekszik, hogy vilagrendor, illetve hogy nem vilagrendor, hogy nem figyel oda valamire, illetve hogy tulsagosan is odafigyel valamire, hogy protekcionista, illetve protekcionizmus ellenes, hogy globalista, illetve izlacionista. Nade a karavan haladni fog, es egyvalami biztos: az uj elnok nem texasi lesz, tehat az ugynevezett vilag meg egy allamot meg fog tanulni az otvenbol.

No comments: