Tuesday, January 1, 2008

The race is on: A demokrata versenyzők

Hillary Rodham Clinton. Nem csak az udvariasság íratja elôre a nevét 2008. január elsején, de az is, hogy pillanatnyilag még ô tûnik a legeseélyesebb jelöltnek. It takes a Clinton to clean up after Bush - az egykori First Lady ezzel a csatakiáltással vágott bele a kampányba. Mikor szenátor lett New York államban még tagadta, hogy férje nyomdokain visszatérne a Fehér Házba. Néhány éve életrajzi könyvet jelentetett meg, de még a szélesedô kiadói kampányban is tagadta elnöki ambícióit. Tavaly a Le Monde magazinja Madame President címlappal és az ô fotójával jelent meg, mintegy jelezve, mit vár a külföld Amerikától.
Legnagyobb elônye: Bill. Talán a legnagyobb hátránya is, a demokratáknál alapvetô a clintoni évek értékelése elfogadásához. Külpolitikai programal kampányolhatna, de szépségfoltja, hogy a Kongresszusban megszavazta az iraki háborút. Félelem vele kapcsolatban táborában, hogy a republikánus tárfélen elutasítottsága igen magas, jelöltsége egységbe forraszthatja az ellentábort.


Barack Obama. Ha Clintonné az elsô nôi elnök lenne, akkor az ifjú (sz: 1961) illinoisi szenátor pedig az elsô fekete elnök. Obama ugyanakkor “nem igazi” amerikai fekete, anyja fehér, apja kenyai bevándorló. Obama soha nem támogatta az iraki háborút, programja jóval liberálisabb az egyre centristább pozíciót elfoglaló Clintonnénál. Az elmúlt idôszakban egyre esélyésebbnek látszik, nem teljesen függetlenül attól, hogy az amerikai háziasszonyok televíziós szupersztárja, Oprah Winfrey is melléállt.

John Edwards. Ügyvéd, gazdag észak-karolinai szenátor, vagyona mintegy 30 millió dollár. Amerikai értelemben vett szocdem populista, nem valószínû, hogy beleszólhat Clinton és Obama versenyébe, és alelnök-jelölt sem lesz valószínűleg újra. Nem elôször próbálkozik, négy éve azonban a kecsupos ember (John Kerry, a Heinz-paradicsombirodalomba beházasodott késôbbi jelölt) lenyomta. Párosuk is sikertelennek bizonyult a Bush-Cheney duóval szemben, még a közös kampányszlogenben sem tudtak megegyezni, így különboző jelvényeket osztogattak.

Dennis Kucinich. Az ohioi ember mindig elindul - így volt ez 2004-ben és már többször azt megelôzôen is -, soha nem jut túl az elsô kanyaron, és ez nagy valószínûséggel így lesz most is.

Christopher J. Dodd. Connecticut-i jenki Arthur király udvarában - idézhetnénk Mark Twaint, de most minek ide Mark Twaint idézni. Az északkeleti állam szenátora 64. éves, apja a nürnbergi perben amerikai hadbíró volt - a történelmi rálátás tehát eltagadhatatlan tôle.

Joseph R. Biden Jr. A kis, északnyugati Delaware állam szenátora ôsidôk (1972) óta, a Szenátus külügyi bizottságának tagja. 29 évesen lett szenátor, még ebben az évben autóbalesteben elveszítette feleségét és a három közül egyik gyermekét. Amerikában szeretik az életet újrakezdôk történeteit, Joe Biden sztorija is ilyen, ez azonban valószínûleg kevés lesz az elnökséghez.


Bill Richardson. A Vadnyugat egyetlen liberális államának vezetôje. Az új-mexikói kormányzó a jön föl, mint az olaj, de az a szomszédos Texas ügye. Erôsen háborúellenes, ám a szabad fegyverviselés barátja, bevándorláspolitikája progresszív. A két vezetô demokrata jelöltre nem veszélyes, de john Edwardsra még ráijeszthet.

No comments: